Mindenkinek lehessen annyi gyereke,
amennyit szeretne!
EN

Boldogító kapcsolatok


haromkiralyfi.hu / 2017.03.27.


- Miben rejlik a bensőséges kapcsolatok ereje? -

A tavasz érkeztével nemcsak a természet, hanem a lelkünk is kivirágzik. A napsütés, a szirmaikat bontó virágok kavalkádja szívünket is kinyitják a világra és lehetőséget adnak a kitárulkozásra, az egymás felé fordulásra. A kapcsolataink ápolása, az új kötelékek kiépítése alapvető örömforrásai az életünknek, ezért fontos időt és energiát áldoznunk rájuk.

A valakihez tartozás élménye már a fogantatásunk pillanatától kezdve jelen van az életünkben, hiszen édesanyánk az anyaméhben is a szíve alatt hordott minket. A születést követő első életévünk, az anyával kialakult kötődés, a szerető, védő, elfogadó, gyámolító, gondoskodó kapcsolat megtapasztalása kulcsfontosságú a személyiségünk fejlődésében. Ez a tapasztalás kihatással van a későbbi kapcsolatainkra is. Ahhoz, hogy teljes, egészséges életet élhessünk, szükségünk van bensőséges, szerető kötelékekre, ahol megnyílhatunk, kiteljesedhetünk és önmagunk lehetünk.

A hangsúly a közeli, minőségi kapcsolatokon van. Hiszen hiába rendelkezünk látszólag sok ismerőssel, ha azok megrekednek a pusztán felszínes – virtuális - érintkezéseknél és beszélgetéseknél. Bensőséges kapcsolatok híján elhagyatva és magányosan érezhetjük magunkat, ami a boldogtalanság egyik legnagyobb forrása. Ha boldogabbá szeretnénk válni, érdemes a személyes kapcsolatainkra fordítani a figyelmünket, melyek egészségünk és lelki jólétünk szempontjából is elengedhetetlenek.

Miért fokozza örömforrásunkat a kapcsolataink tudatos ápolása és az új kötelékek kiépítése?

Egyfelől azért, mert jóleső érzés, hogy nem vagyunk egyedül. Társainkban támaszt találunk a bajban. Családtagjaink, barátaink, párunk, vagy egy hozzánk közelálló munkatárs segítő kezet nyújthat abban, hogy megbirkózzunk az élet kihívásaival és kudarcaival. Legtöbbször elég, ha csak meghallgatnak minket és kibeszélhetjük azt, ami a lelkünket nyomja. Már ezzel csökkenhet a bennünk lévő feszültség és szorongás.

Van úgy, hogy az ilyen beszélgetések alkalmával szembesülünk azzal, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal, más is lehet hasonló helyzetben. Ez könnyebbséget adhat a feloldásra. És bizony fordított esetben is jól működik. Nekünk is felemelő és jóleső érzést okoz a másoknak nyújtott vigasz és biztatás.

Másfelől az érzelmi vagy kézzelfogható támogatás motiváló erőt jelent. Lendületet ad, segít bennünket kitartani a céljaink mellett és előmozdít azok megvalósításában. Egy őszinte kapcsolat tükröt is tarthat elénk, hogyha szükséges, akkor a realitás talaján maradjunk.

A legfontosabb azonban a szeretet érzésének megélése. Goethe gondolata nagy igazságot fogalmaz meg: „Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon.” Hiszen minden boldog kapcsolat alapja és gyökere az őszinte és elfogadó szeretet.

Hogyan őrizhetjük meg kapcsolatainkat? Miként nyithatunk a bensőséges kapcsolatok felé?

A legnagyobb érték és ajándék az idő, amit adhatunk másoknak. Idő a személyes találkozásokra, a felszínes internetes levélváltásokkal szemben. Idő a közös programokra, a csendre, a mély beszélgetésekre és a nevetésekre.

Legyen része mindennapjainknak a hála, a köszönet, a pozitív érzések kifejezése. Merjünk megnyílni és ezeket tudatni a másikkal, akár többször is egy nap. Fejezzük ki a megbecsülésünket, büszkeségünket és örömünket mások sikeréért, legyen szó akár családtagról, barátról, szerelmünkről vagy munkatársról.

A szavak helyett néha beszéljenek a tettek: öleljünk, érintsünk, mosolyogjunk a másikra. Hiszen ezek mind növelik a boldogságot, az egészséget és javítják kapcsolatainkat.

Ha konfliktusra kerülne sor, legyünk konstruktívak, törekedjünk a megoldás felé. Nagyon sok időt és energiát lehet elpazarolni a veszekedésekkel, egymás meg nem értésével. Próbáljuk meg a másik fél szemszögéből nézni a helyzetet, tanuljunk meg engedni. Segíthet, ha a megszokotthoz képest másként reagálunk egy konfliktushelyzetben. Csempésszünk humort a vitába.

Nyújtsunk figyelmet és támogatást. Ezzel nemcsak a másik embernek teszünk jót, hiszen minket is pozitív érzésekkel tölt el egy-egy apró segítségnyújtás, ajándékozás, odafigyelés.

Minél tudatosabban építjük be ezeket a tevékenységeket az életünkbe, annál természetesebbé válnak számunkra és járulnak hozzá a boldogabb kapcsolatok kialakításához!
 

Forrás:
Bagdi B. – Dezső A.: Boldogságóra. A pozitív pszichológia lehetőségei a fiatalok személyiségfejlesztésében – 14-20 éveseknek. Mental Focus Kft.
Bagdy E. - Belső N. – Popper P.: Szeretet – szerelem, szexualitás. Saxum Könyvkiadó, Budapest, 2004.
 

                     Pap Ildikó
                    life coach
Három Királyfi, Három Királylány
          Mozgalom önkéntese
 

Pap Ildikó korábbi cikkét önmagunk szeretetének fontosságáról itt olvashatjátok »

Előző oldalra »  •  Főoldalra »

Aktualitásaink

Még több

Interaktív

Index

Névmutató a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom sokoldalú tevékenységéről

0-9ABCCsDEFGGyHIJKLMNNyOÖPRSSzTUÜVZ

Videó galéria

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot!